Monica Patriciu

A fost odată o fetiță de 13 ani, Serena și un condor pe nume Isidor. Serena îl salvează pe Isidor de la Zoo Băneasa numai că pasărea care și-a petrecut toată viața în cușcă, adică vreo patruzeci de ani, a uitat să zboare. Fetița ascunde condorul la ea acasă și, la început, amândoi sunt cam stingheri. “Îmi era un pic frică de el, dar și lui părea să-i fie un pic frică de mine.” Încetul cu încetul fetița și pasărea se împrietenesc. Serena descoperă că Isidor nu e un condor obișnuit. Știe să citească majusculele și e foarte curios. Dar totodată e îngrozitor de trist și de stânjenit că nu poate să zboare. Apoi Serena și Isidor fug la Sinaia, un loc în care condorul ar putea reînvăța să zboare. Aventura îi apropie tot mai mult.

–  Isidor, dacă ai putea să alegi, ce ai prefera: să trăiești o sută de ani într-o cușcă sau doar treizeci în libertate?

Povestea Veronicăi D. Niculescu publicată recent de editura Polirom, în colecția Junior, prima carte a unui scriitor român din colecția respectivă este destinată copiilor de la vârsta de 10+ până  la cei de 99+. Este o poveste sensibilă și în același timp puternică despre prietenie și libertate, despre vise și natură, despre magie și simplitate.

“Sper să o citiți și să vă bucure!” ne-a spus autoarea la lansarea cărții și tot ea ne-a povestit că într-o zi a scris pe coperta unui caiet studențesc cuvântul “Poveste”, apoi pe foile aceluiași caiet a desenat un condor cu aripile larg desfăcute și o fetiță, a schițat un plan al cărții, în două părți, fiecare cu douăsprezece capitole și un epilog. Apoi și-a deschis laptopul și într-o lună cartea a fost gata.

Întrebată dacă se identifică cu fetița din carte, autoarea a răspuns zâmbind. “Mă identific cu condorul.” Cu minunatul Isidor care știa să fie recunoscător și fermecător. Un condor care știe că poți zbura doar dacă ai sufletul ușor și plin de lumină.

Am citit “O vară cu Isidor” pe nerăsuflate fiindcă este exact așa cum au prezentat-o scriitorii Bogdan Alex. Stănescu, Ioana Bâldea Constantinescu și Alina Purcaru, o carte de citit.