Oana Țepeș-Greuruș

Lupii lui Mario Ramos, “Eu sunt cel mai frumos” și “Eu sunt cel mai puternic”, povestesc și în română! 

Dragi copii, voi știți cine a fost Mario Ramos și de ce îl celebrează aproape o lume întreagă? Ei bine, Mario Ramos a fost autor și ilustrator de cărți pentru prichindei și părinții lor. S-a născut în Belgia la 7 noiembrie 1958. Mama lui era din țara francofonă și tatăl portughez. Mario Ramos a scris și ilustrat o grămadă de povești grozave cu personaje și aventuri memorabile. Scriitorul s-a stins în 2012, dar ne-a lăsat o moștenire tare frumoasă.

“Cu un creion și o bucată de hârtie a făcut magie” 

A început cu “Le Monde a á l’envers/ Lumea pe dos”, în 1995. Apoi a apărut încă o poveste cu animale vesele și încă o întâmplare de tot râsul. Dintr-o aventură colorată și scrisă în franțuzește, am aflat despre dragostea posibilă dintre Romeo, un elefant timid, și Julietta, o șoricică adorabilă. Iar dacă deschidem alte coperți, o să facem cunoștință cu Emilly, o fetiță bună prietenă cu un aligator. Ramos a inventat-o și pe scufița care merge la bunicuță să-i ducă un… balon roșu și, pe drum, prin pădure, se întâlnește cu tot felul de creaturi. Mai există și o scufiță pe bicicletă. Însă dintre toate personajele, lupul lui Mario Ramos e cel mai cunoscut și “cel mai frumos” și “cel mai puternic” ca să includ aici și titlurile faimoaselor lui povești.

“Gura copiilor adevăr grăiește! Eu sunt cel mai elegant. Eu sunt cel mai șarmant, se făli lupul.”

Dacă nu știți franceză, vestea bună e că Alexandru Gurău a tradus în română, pentru Editura Frontiera, „Eu sunt cel mai puternic” și „Eu sunt cel mai frumos” de Mario Ramos iar dubla lansare are loc sâmbătă, 11 noiembrie, la Librăria Kyralina. Evenimentul de la București mai are o semnificație, marchează “Ziua Mario Ramos”, celebrată, ca-n fiecare an de la dispariția autorului, în mai multe colțuri de lume precum Spania, Franța, Statele Unite, Elveția, Germania și Belgia. E momentul când cei mici își dau întâlnire în școli, librări și biblioteci ca să petreacă împreună cu personajele lui Ramos.

La noi, la Kyralina, invitații o să-l cunoască pe lupul cel fanfaron și o să afle ce înseamnă să fii cel mai frumos, dar și cel mai puternic. Actrița Oana Jindiceanu o să citească fragmente din cele două povești. “Puii de lup” o să aibă parte și de alte surprize.