Florentina Mărăcine

Drepturi de autorToate drepturile rezervate. Nicio parte a acestei publicații nu poate fi reprodusă sau transmisă sub nicio formă și cu niciun fel de mijloace fără acordul în scris al autorului.

RarifărăRari nu visase niciodată. El cunoștea o singură lume, cea pe care o vedea zi de zi. Frunzele toamnei erau galben-aurii, merele aveau nuanțe de roșu sau verde, iar cerul era întotdeauna albastru.

RarifărăRari era uimit să afle de la prietenii lui că lumea visului capătă culori nemaiîntâlnite. În vis, munții pot fi mov, de exemplu, iar soarele, roz.

În ultima vreme, RarifărăRari se întreba tot mai des de ce el nu visează niciodata. Cei din jurul lui spuneau că acest lucru este imposibil. Toată lumea visa.

Cum se împrietenea cu cineva, îl întreba daca visează.

Într-o zi, a întâlnit în parcul din spatele casei un visător de meserie. Cum, nu știți ce este acela un visător? Visătorul este o persoană care visează tot timpul, chiar și cu ochii deschiși.

După ce au făcut cunoștință, RarifărăRari l-a întrebat dacă visează.

-Ohooo, la asta mă pricep cel mai bine, sunt profesionist, i-a răspuns Visătorul. Chiar și acum, când vorbesc cu tine, visez, a continuat el.

-Chiar așa? s-a mirat RarifărăRari privind-ul fix în ochi. Și ce visezi?s-a interesat el.

-Visez o înghețată multicoloră, cu bomboane mici de ciocolată deasupra, a răspuns Visătorul lingându-se pe buze.

-Wow, și unde o vezi, aici, aici sau aici? întreabă RarifărăRari arătând cu mâna în aer diverse locuri.

-Peste tot o văd, a răspuns Visătorul.

-Cum așa? a continuat RarifărăRari.

-Este simplu, tot ce trebuie să faci este să-ți dorești foarte mult ceva și apoi să te gândești doar la asta.

-Te rog, învață-mă să visez, voi sta aici până când voi avea un vis cât de mic!

-Urmează-mă, eu pot visa oriunde, dar tu, fiind începător, ai nevoie de un loc liniștit, l-a îndrumat Visătorul!

Au găsit o salcie aproape de apă, s-au adăpostit sub crengile ei și au închis ochii.

-Acum, gândește-te cu putere la ceva până când vei adormi.Au stat relaxați o vreme, până când RarifărăRari chiar a ațipit. La scurt timp, vorbea în somn, se mișca și zâmbea. Visa.

Încântat că sfaturile lui au fost de ajutor, Visătorul s-a tolănit pe iarbă și a adormit mulțumit. Când s-au trezit, soarele era la asfințit.

-Hei, băiete, trebuie să fi visat ceva tare frumos, râdeai în somn, a spus Visătorul.

-Da de unde, nu am visat nimic, s-a bosumflat RarifărăRari. Este clar, nu voi visa niciodată, a continuat el.

-Băiete, sunt sigur că ai visat, te-am urmărit cu ochii mei, sunt profesionist, te-am avertizat, visălog mi-aș putea spune, doctor în vise, ce mai tura-vura. Erai fericit, zâmbeai, vorbeai, dacă nici eu nu știu să recunosc un vis… Visătorul a căzut pe gânduri privind în zare. Deodată, a exclamat:

-Gata, știu ce se întâmplă cu tine, visezi, dar nu-ți amintești! Te grăbești să deschizi ochii și-ți uiți visele! i-a spus Visătorul.

-Este posibil așa ceva? Vrei să spui că mereu am visat, dar am uitat? a întrebat băiatul.

-Da, sunt oameni care se grăbesc să deschidă ochii și-și pierd visele, le lasă în urmă, i-a răspuns Visătorul.

-Și chiar crezi că sunt unul dintre ei?

-Cu siguranță! i-a răspuns el îngândurat.

-Și ce este de făcut? a întrebat speriat RarifărăRari.

-Gândește-te la visul tău înainte de a deschide ochii, și astfel ți-l vei aminti întreaga zi, va fi tot timpul cu tine. Am învățat asta de la bunica, care mi-a spus odată chiar așa: ,,Nu privi pe fereastră imediat ce te trezești, vei uita ce ai visat!”

-Ești sigur? s-a mirat băiatul.

-Da, sunt convins, am văzut mulți ca tine!Mergi acasă acum, s-a făcut târziu, și nu uita, vino mâine și spune-mi ce ai visat.

-Muțumesc, Visătorule! RarifărăRari l-a îmbrățișat și a plecat alergând spre casă. A făcut câțiva pași și l-a auzit pe Visător cum strigă în urma lui:

-Hey, puștiule, ai grijă la ce te gândești înainte de a închide ochii, să fie gânduri bune! Un gând rău îți poate da coșmaruri, iar astea se uită greu!

-Voi avea grijă, Visătorule, a strigat RarifărăRari în timp ce-i făcea cu mâna.

În următoarea dimineață, Rari și-a amintit visul lui. Avea un costum adevărat de magician și o baghetă  care îl ajuta să transforme norii în vată de zahăr și stelele in bomboane. Nu a uitat niciodată visul acela. A fost primul lui vis.