Adriana Ștefan

Pe moș Pettson și pe prietenul său, motanul Findus, i-am descoperit întâmplător.

Era una dintre acele zile în care aș fi dat orice să mănânc ceva dulce. Trecând prin fața unei librării, privirea mi-a fost atrasă nu atât de numele cărții din vitrină, cât mai ales de ilustrația de pe copertă: două personaje haioase, preocupate de decorarea unui tort de clătite.

Imaginea apetisantului tort m-a îndemnat să intru în librărie și să deschid cartea. Surpriza a fost una extrem de plăcută: un moș cam trăsnit se face luntre și punte pentru a sărbători ziua de naștere a motanului său. Și, cum orice zi de naștere presupune un tort, niciun efort nu este prea mare pentru a pregăti faimosul tort de clătite.

Nimic nu le împiedică pe cele două personaje să-și atingă țelul dulce – nici lipsa făinii din casă, nici roata dezumflată a bicicletei, nici cheia rătăcită a șopronului, nici adâncimea fântânii din grădină, nici undița încuiată în șopron, nici taurul fioros al lui Andersson. Și nici măcar ouăle sparte!

Tortul de clătite este, de fapt, un pretext pentru a da o tură prin grădina lui Pettson, o adevărată grădină a copilăriei plină de tot felul de detalii ghidușe. Tortul de clătite devine ocazia unui dialog hazliu între două personaje încăpățânate, dar pline de imaginație.

Este remarcabil sentimentul de prietenie care se degajă din această poveste minunat ilustrată de însuși autorul poveștii. Lectură plăcută!

***

Ah… și încă ceva: sper că ați observat brancardierii care încearcă să salveze ouăle sparte… și șoricelul care vâslește prin omleta spartă… Dacă nu, căutați bine, sunt cu toții în carte!