Ana Groszler

Dacă v-ați întrebat vreodată cum ar fi să trăiți pe spinarea unui elefant, ei bine, a venit timpul să citiți The Masterwork of a painting elephant scrisă de Michelle Cuevas. Încă de la primele rânduri, talentata autoare deschide ușa către lumea fantastică a unui bebeluș abandonat de părinții săi pe treptele unui orfelinat, într-un coș, cu un bilețel pe care scrie:

“Vă rog, dați-mi o casă și, dacă nu e prea mult deranj, un nume.

Cu drag,

Bebelușul”

Bebelușul se târăște afară din coș, traversează orașul și își face culcuș într-o grămadă de frunze, de lângă o spălătorie auto veche. Pe o furtună teribilă este găsit de elefantul alb Birch, care îl adăpostește pe spatele său uriaș și îi pune numele Pigeon, inspirat de chicotelile băiețelului la vederea unei pescărușe durdulii și neîndemânatice.

Îngrijit și educat de Birch, Pigeon crește, merge școală, -direct în clasa aVa-, se împrietenește cu alți copii și duce viața unui băiat de vârsta sa. A unui băiat care locuiește pe spinarea primitoare a unui elefant, desigur. Până într-o bună zi când descoperă cu mirare că Birch are și el visurile sale, fiind un pictor incredibil de talentat și îndrăgostit în secret de o acrobată cu nume de floare, Dahlia. Așa că pune la cale o călătorie menită să își ajute prietenul să ajungă un artist faimos și să își reîntâlnească marea iubire. Cei doi vor avea parte de o aventură pe cinste, vor întâlni personaje interesante, vor pierde și vor câștiga, doar pentru a descoperi cât de mult au învățat și au evoluat.

Cartea este o analiză fină, dulce-amăruie, a trăirilor și relațiilor. Autoarea intersectează lumea oamenilor și a animalelor, vorbind cititorilor mici și mari despre familie, prietenie, iubire, pierdere și regăsire, tristețe, bucurie și, nu în ultimul rând, despre sentimente neîmpărtășite care nu dispar pur și simplu, ci așa cum spune Birch în înțelepciunea sa “Poate călătoresc prin lume la nesfârșit. Rotindu-se, învârtindu-se, dansând prin iarba udă. Poate, dacă suntem norocoși, le vom simți din nou atunci când ne vom aștepta mai puțin.”

Povestea lui Pigeon Jones este inspirațională. Are umor și tensiune, limbajul curge lin, fără “floricele” lingvistice inutile, iar mesajele sunt puternice. Mărturisesc că mi-a rămas lipită de suflet, chiar și acum, la ceva vreme după ce am terminat-o de citit .

Scriitoarea Michelle Cuevas s-a născut în 1982 în Berckshire County, Massachussets, a absolvit colegiul Williams și un masterat în Scriere Creativă la Universitatea Virginia. The masterpiece of a painting elephant nu a fost tradusă în limba română încă, dar dacă doriți să mai citiți ceva scris de autoare, de data aceasta în graiul nostru matern, puteți citi Confesiunile unui prieten imaginar, cu ilustrațiile autoarei, tradusă din engleză de Laura Sandu și publicată la editura Arthur. Tineți minte și Destupătorul de sticle publicată tot la Arthur și tradusă de Radu Paraschivescu. Eu nu am citit-o încă, dar abia aștept. Sunt sigură că îmi va plăcea cel puțin la fel de mult ca celelalte două.

Ilustrațiile, care completează minunat povestea, poartă semnătura lui Ed Young. Acesta locuiește în Westchester County, New York, este ilustratorul a mai mult de 80 de cărți pentru copii, dintre care șaptesprezece scrise de el însuși. Printre cărți se numără și Lon Po Po, cu care a câștigat Medalia Caldecott. Ed Young spune că munca sa este inspirată de filozofia picturilor chinezești.