Miruna Lăzărescu

12 ani, Buzău, 2018, Școala Gimnazială “G.E. Palade”

Mențiune“Cel mai vrednic om de zăpadă”

Iarna este spre sfârșite, astăzi suntem în 25 februarie. Sărbătorile au trecut cu sunetul colindătorilor și ne pregătim de voioasa primăvară.

Plină de tristețe, mă îndrept spre omul de zăpadă din curtea casei mele. Are valiza pregătită și e gata să plece. El mă întreabă dacă vreau să îl însoțesc în marea lui călătorie. Nu am timp să îi mulțumesc pentru că în aceeași clipă am și ajuns la Polul Sud.

Omul de Zăpadă obișnuiește să își petreacă vacanța mergând în vizită la rude. În fiecare an încearcă să își găsească strămoșii, dar întâmpină mereu probleme. Anul acesta mi-am propus să îl ajut. Am decis împreună să mergem la castelul de nea unde trăiește Crăiasa Zăpezii, ea ne poate da mai multe indicii.

După un drum lung, ajungem în orașul Fulgilor. Aici se află primul lui strămoș, bajaja, care locuiește în Statuia Fulg. Aceasta este formată din cristale, este foarte fragilă și are o intrare atât de mică încât Omul de Zăpadă nici nu a încăput. Am încercat și eu și am reușit să mă strecor în statuie. Înăuntru locul alb-argintiu părea imens, foarte spațios și magic. Acolo am văzut un om de zăpadă bătrân și am încercat să îl trezesc. L-am scuturat cu putere. Am auzit un zgomot puternic și tone de sclipici m-au învăluit. Bătrânul și-a revenit din transă și mi-a mulțumit că l-am trezit. Ne-a spus că ceasul lui deșteptător s-a stricat în urmă cu 200 de ani și el a uitat cum să se trezească. Omul de Zăpadă a fost foarte entuziasmat că a reușit să își găsească primul strămoș. Am vorbit ore întregi și am aflat unde putem să îl găsim pe fratele lui, Marele Om.

Marele Om locuiește în satul Nea. Este un loc plin de veselie, în care trăia o mulțime de pinguini. În centru se află un deal enorm de unde pinguinii alunecau ca pe un tobogan și se distrau foarte tare. I-am întrebat dacă știu unde se află Marele Om, dar nu am avut succes. Ne-am plimbat printre troienele de zăpadă și am găsit un morman care avea o pălărie maro în vârf. Omul de Zăpadă a scos o lopată din buzunar și a început să sape. După mult timp a reușit să își dezgroape strămoșul. Marele Om ne-a povestit că pinguinii i-au făcut o farsă și l-au acoperit cu zăpadă. Cei doi au decis să se întoarcă împreună în orașul Fulgilor.

Omul de Zăpadă a reușit să își îndeplinească visul de a-și petrece vacanța cu rudele și acum îi poate vizita pe toți în fiecare an.

Eu am ajuns acasă și îi citesc acum o scrisoare din Hawaii, acolo unde s-a dus Omul de Zăpadă împreună cu cei doi strămoși. Îl aștept cu drag și anul viitor.