Dănuț Beleuz

14 ani, Galați, 2018, Colegiul Economic “Virgil Madgearu”

Mențiune“Cei mai prietenoși oameni de zăpadă”

O ninsoare liniştită a început în ajun de Crăciun. Nori cenuşii şi groşi, încărcaţi cu zăpadă, au cernut fulgi de nea peste casele şi străzile oraşul Stupino, acoperindu-l cu un strat destul de gros de zăpadă.

Razele lunii care bat în grădina familiei White, teleportează patru spiriduși dintr-o dată. Sunt îmbrăcați într-un costum alb cu dantelă albastră, asemănător aceluia purtat de Moș Crăciun. Au chiar și pălării albastre, în vârful cărora zornăie trei clopoței de culoare albă. Spiridușii au cam un metru și sunt destul de grăsuți pentru înălțimea lor. Au fața albă, ochii mari, albaștri, buze subțiri și foarte crăpate din cauza frigului aprig, iar părul se ivește de sub căciulile care le vin peste ochi.

Micuţii spiriduşi sunt ajutoarele regelui Big Snow, uriașul om de zăpadă din Ținutul Carney. Împreună cu micile lui ajutoare, el construiește, în fiecare an, câte un grandios om de zăpadă pentru fiecare familie. Ținutul Carney este ascuns într-un colț al Antarcticii, neexplorat și nedepistat de cercetători. Acest loc magic este plin de spiriduși care locuiesc în case de gheață și nea. Totul este construit din gheață, gheața fiind cam singurul lucru ce se găsește prin zonă.

Cei patru spiriduși sunt doar câţiva reprezentanţi ai comisiei Bucuria Copiilor. Reprezentanții comisiei sunt aleși de Big Snow și învață cum să construiască un om de zăpadă în mai puţin de zece minute, pentru a reuşi să bucure fiecare copil din întreaga lume.

Ei adună neaua abia așternută și fac din ea un mare bulgăre pentru baza omului de zăpadă. Fac apoi și ceilalți doi bulgări, iar la sfârșit așază pe capul lui o șapcă cu sigla comisiei, un fular din lână făcut de soția regelui (Betty Snow), clasicul morcov pe post de nas, ochelari de soare care să-l protejeze de razele puternice ale soarelui (ca nu cumva să se topească), căşti în urechi (să nu se plictisească trei luni cât stă în frig), un telefon în mâinile făcute din două crengi şi gata. Omul de zăpadă modern este gata! După terminarea lui, spiridușii se teleportează înapoi în ținutul lor, prin razele lunii.

Dis de dimineață, copilul familiei White se trezește şi observă că în grădină a apărut, de nicăieri, un om de zăpadă. Uimit, îşi întreabă părinţii cine a construit incredibilul om alb. Ce nu v-am zis eu, este că toți părinţii ştiu de existenţa micuţilor clăditori de oameni de zăpadă, dar păstrează secretul. Omul alb din grădina familiei White are de stat până pe întâi martie în gerul ce are să vină.

La început de martie, se apropie momentul plecării, iar primele raze ale primăverii îl aduc pe omul alb în lumea magică. Din momentul în care a ajuns în Ținutul Carney, spiriduşele asistente au grijă de el. Toți oamenii de zăpadă sunt îngrijiți în spitalul de gheață timp de trei luni, căci au suferit de ger năprasnic, dar și lovituri de bulgări în timpul bătăilor cu zăpadă dintre copii. Cel mai bătrân om de zăpadă care este încă la datorie, face parte din comisie de peste 230 de ani, se numește Nea Nea și este cel mai drăguț și mai amuzant om din întreg ținutul.

După ce au fost tratați, oamenilor albi li se oferă o vacanță bine meritată la plaja albă a regatului unde îşi petrec timpul la spa, sau înotând în piscina numai bună pentru ei (oceanul fiind prea rece), relaxându-se și bucurându-se din iunie până în decembrie. Cei care au peste 100 de ani primesc o excursie la începutul lui decembrie în Drygalski, o insulă izolată care se află în partea cealaltă a Antarcticii, unde oamenii de zăpadă mai bătrâni se pot relaxa pe o insulă doar a lor. Acolo ei pot urca pe muntele Drygy, pot face aerosoli în salina Dryfol, se pot plimba prin ţinutul de pe insulă și pot face multe alte activități relaxante.

În fiecare ajun, oamenii de zăpadă se reîntorc în lumea reală sub formă de ninsori liniştite şi reci, iar ciclul se repetă la nesfârșit, iar și iar.