Ionuț Lucian Bidireci

14 ani, Voluntari, Ilfov, 2018

Diplomă de “Nou Povestitor”

Omul de zăpadă este simbolul iernii care aduce bucuria în ochii copiilor şi copilăria în sufletul adulților. Își face apariția în fiecare iarnă în grădinile oamenilor care au copii şi nu numai, în curţile şcolilor şi grădiniţelor sau în parcuri. De fiecare dată mai elegant, cu un fular nou sau tichie deosebită, numai nasul îl are la fel de roşu şi ochii negri, precum doi cărbuni. Cât este iarna de lungă, acesta îndură viscolul şi frigul, ca un soldat la datorie. Uneori, i se mai așază pe umăr câte o vrabiuţă zgribulită şi curioasă, care pare să-l întrebe: “ce faci tu singur aici, omule de zăpadă?”.

Nu ne-am întrebat însă niciodată: “ce face omul de zăpadă în vacanţa de vară?”. Toţi o să zâmbiți şi o să spuneți că nu apucă vara, pentru că odată cu venirea primăverii, soarele nemilos îl topeşte. Da, îl topeşte, dar din zăpada care i-a luat forma corpului, apare apa, care la rândul ei se transformă în vapori. Acești vapori pornesc într-o călătorie lungă  spre Polul Nord, pentru a se odihni câteva luni. Aici se întâlnesc toţi oamenii de zăpadă și deapănă amintiri. Fiecare povesteşte despre ce a făcut în iarna precedentă și câte suflete a reușit să bucure. Unii dintre ei au amintiri mai multe, pentru că la construirea lor au participat grupuri de copii. Fiecare copil care a adus un bulgăre de zăpadă, a adus cu el o idee, o poveste, un zâmbet. Alții au mai puţine amintiri, deoarece au fost construiți de un copil singur sau de un adult care a vrut să retrăiască o mică parte din copilărie şi să uite pentru moment că este matur.

Indiferent de bagajul amintirilor, fiecare om de zăpadă este mulţumit că a reușit să încânte şi să bucure copii sau adulţi. Acest lucru îi ajută să îndure despărţirea de oameni pentru o perioadă de timp şi să aştepte cu nerăbdare întoarcerea anotimpului friguros. Sunt hotărâți ca de fiecare dată să readucă spiritul iernii, bucuria vacanţei de iarnă şi a Crăciunului. În această perioadă, oamenii devin mai buni, mai darnici, mai iubitori, ceea ce înseamnă că oamenii de zăpadă reuşesc să-şi atingă obiectivul propus. Fără ei iarna ar fi mai tristă.