sursa foto: afharroldkids.com

Ana Groszler

Cu ceva timp în urmă, când mă plimbam prin una dintre librariile mele preferate, privirea mi-a picat pe coperta frumos ilustrată a unei cărți pentru copii, apărută la Editura Arthur. De cum am văzut-o, am simțit imboldul să o deschid și să o citesc.

Așa că nu am mai zăbovit. Am luat Imaginar, am parcurs-o dintr-o suflare și pentru că mi-a plăcut de la prima până la ultima literă, m-am gândit să vă spun și vouă câteva ceva despre prietenia dintre o fetiță, Amanda Shuffleup, și un băiat imaginar pe nume Rudger.

Amanda este o puștoaică sclipitoare, inventivă, amuzantă, îi place la nebunie să poarte adidași murdari și vechi, pentru că sunt “comozi și nu contează dacă se murdăresc, din moment ce sunt deja murdari”, însă câteodată poate fi cam răutăcioasă și nedreaptă cu Rudger și cu cei din jur.

Totuși, în ciuda personalității tumultoase și incomode care îl scoate din minți de cele mai multe ori, Rudger reușește să vadă adânc în sufletul fetiței și ajunge să o îndrăgească.

Poate pentru că“îi plăcea cum totul se trezea la viață atunci când Amanda intra într-o cameră, cum o colora cu imaginația ei, cum adăuga detalii, transformând un abajur într-un copac exotic, o comodă într-un scrin cu comori furat de pirați, o pisică adormită într-o bombă cu ceas”

Prietenia dintre cei doi devine atât de puternică, încât până și mama Amandei nu are încotro și îl acceptă pe băiețelul imaginar, luându-i existența în serios.

Într-o zi la ușa familiei Shuffleup, ciocăne respingătorul domn Bunting însoțit de o fetiță palidă pe care numai Amanda o poate vedea. Din acel moment, lucrurile iau o întorsătură neașteptată și în scurt timp, Rudger este nevoit să pornească într-o misiune de salvare a prietenei sale și a lui însuși.

Imaginar este o poveste “ca-n viață”, uneori veselă, alteori posomorâtă, care te surprinde tocmai atunci când crezi că știi ce va urma, dialogurile sunt vii și inteligente, personajele bine compuse și niciun element din construcția narativă nu este lăsat la voia întâmplării.

Autorul cărții publicată în 2014 este A.F. Harold, un poet britanic care scrie atât pentru oameni mari, cât și pentru oameni mici și ține frecvent ateliere și lecturi publice în școli. A devenit cunoscut prin seria Fizzlebert Stump, iar cea mai recentă carte a sa pentru copii este The Song from Somewhere Else, apărută în 2016.

Ilustrațiile ce încântă prin culoare și expresivitate aparțin lui Emily Gravett, scriitoare și ilustratoare britanică. După ce la șaisprezece ani a renunțat la școală și și-a petrecut următorii opt ani călătorind prin țară, Emily s-a înscris la Universitatea din Brighton, pentru a studia arta. În 2005 a apărut prima carte ilustrată de ea, Wolves, iar de atunci a ilustrat alte douăzeci de cărți. Minunatele ei desene au fost răsplătite cu prestigioasa Medalie Kate Greenaway.