Oana Țepeș-Greuruș

Într-un interviu despre cum “să creștem cititori”, scriitoarea Adina Popescu, profa noastră de la Noi Povești, mi-a spus așa: “Într-o casă în care există cărți și se citește, copiii cu siguranța vor citi”. Nimic mai adevărat, însă, pe lângă puterea exemplului pe care îl dau părinții și bunicii, există și mici trucuri de ademenit juniorul în lumea poveștilor. Am răscolit internetul, am întrebat părinții, am ținut cont de sfaturile Adinei, și vă spun ce-am aflat.

1. Primii pași spre lectură rămân poeziile cu rime hazlii și cântecele simpatice. “Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum (https://www.editura-arthur.ro/info/carte/cartea-cu-apolodor ) e numai bună. Pe YouTube găsiți (clic AICI https://www.youtube.com/watch?v=fuVGT_6Q3OA ) și varianta de Teatru Muzical. Așadar, încălziți-vă corzile vocale și pregătiți-vă să povestiți… pe note. O să fie chiar amuzant iar cel mic va prinde drag de noi cuvinte! Iar dacă vreți să vă amuzați de-a dreptul, înregistrați-vă, apoi faceți o recapitulare când sunteți la drum, în mașină! Adio, plictiseală! Pentru călătorii, audiobook-urile sunt la fel de utile.

2. Lectură 2 în 1. Îmbinați utilul cu plăcutul și invitați copilul să pună întrebări în timp ce îi spuneți povestea (oricum o va face natural). Și, uite așa, găsiți împreună definiții iar vocabularul lui e tot mai bogat pe zi ce trece. Dacă mai are răbdare, la final, faceți și niște propoziții scurte cu noile cuvinte, fără să ieșiți din poveste.

3. Încurajați-i pe cei mici să povestească. O întâmplare din parc, vizita fulger la bunici, petrecerea în pijamale, aniversarea colegului. Orice. Nu uitați, totul se întâmplă în joacă! O idee bună este să-i puneți și să ilustreze povestea. Iar cu ajutorul vostru să scrie o legendă și dialoguri pe fiecare plașă colorată chiar de ei.

4. Chiar dacă nu știu încă să citească, există cuvinte pe care le-au memorat vizual deja. Când le descoperiți în text, să i le arătați și să-i spuneți că știe să citească! E un compliment care îl va încuraja să învețe literele.

5. Tot pentru încurajare sunt și diplomele, ori certificatele de cititor pe care le confecționați și completați chiar voi. Prind mai ales în primii ani de școală, când picii știu deja să citească și au reușit să dea gata o carte în câteva ore.

6. Cu lectura e ca în sport. Părinții nu trebuie să-și oblige copilul să citească și nici să-i aleagă cărțile. Mergeți împreună la librărie și lăsați-l pe el să descopere poveștile care-i plac. Adina Popescu are și o explicație.

“Rafinarea vine odată cu „exercițiul”. Părinții și profesorii pot să recomande, e adevărat, însă copilul are propria sa personalitate (chiar dacă în formare) și, la un moment dat, va începe să aleagă. Genul de cărți care îi plac, cărțile ducă care s-au făcut filme care i-au plăcut, personaje de care s-au atașat, cărți pe care le-au citit și alți copii, prietenii lor și despre care pot discuta”, Adina Popescu, scriitoare.

7. E foarte important să aveți în casă un loc special pentru citit, chiar și pentru juniori. Un scaun cu personaje din desene, un fotoliu puf, o pătură călduroasă (iarna), pot fi accesorii ademenitoare. De asemenea, în bibliotecă, rezervați un raft numai și numai pentru cărțile de povești. Din când în când, faceți împreună inventarul comorilor și lăsați-l să aleagă singur ce vrea să recitească.

8. Însă până pune mâna serios pe carte și încep să-i placă romanele, lăsați-l pe copil să citească ce vrea. Benzi desenate, manga, reviste. Ba chiar poveștile scurte pe care le găsești uneori pe pungile de cereale sau covrigi.

9. Dacă știți că cel mic nu e chiar cititor înrăit, evitați să-i faceți cadou cărți de ziua lui de naștere sau de Crăciun. Mai bine alegeți să-i oferiți poveștile în momente mai puțin importante, de exemplu, când plecați la drum ori în vacanțe. Sunt șanse mai mari să le aprecieze și chiar să le citească.

10. Dincolo de toate aceste trucuri, nu uitați, cel mai important este ca părintele să citească. Într-o casă în care există cărți și se citește, copiii cu siguranța vor citi! Știu, acesta nu e un truc, e un obicei bun și molipsitor.

Poftă bună la citit Noi Povești!

 

http://www.lexpress.fr/culture/livre/comment-faire-lire-les-enfants_800975.html

http://www.mamanpourlavie.com/lu-vu-entendu/aimer-la-lecture/626-10-trucs-pour-lui-faire-aimer-la-lecture.thtml?page=2

http://www.terrafemina.com/article/6-cles-pour-donner-le-gout-de-la-lecture-aux-enfants_a267373/1