Monica Patriciu

Sau Bob și James. Recunosc că  Bob, motanul Bob m-a fermecat din prima clipă. L-am zărit pe coperta unei cărți și mi-am reamintit imediat de motanul meu Popescu. Primul motan din viața mea care a fost, ca și Bob, roșcat,  cu ochii verzi,  inteligent și afectuos.

Așa că am cumpărat volumul “Un dar de la motanul Bob”, apărut în 2017 la editura Polirom, în colecția Junior, și am început să descopăr lucruri interesante. Am aflat că James Bowen e autorul a încă două cărți intitulate “Un motan pe nume Bob”și ” Lumea văzută de Bob”, bestselleruri traduse în câțiva ani, în aproape 30 de limbi. E clar că în lume sunt mulți oameni care iubesc pisicile și cărțile cu și despre pisici.

Din fericire cel de-al treilea volum poate fi citit chiar dacă nu le-ați citit pe primele două. Cartea e scrisă simplu. E un jurnal, o înlănțuire de scene și de cugetări. James e un tânăr care suferă de singurătate. Deși locuiește la Londra, într-un oraș supraaglomerat, James n-are pe nimeni. Părinții lui au divorțat, mama a plecat în Australia, iar tatăl lui are altă familie unde James nu e dorit. Așa că tânărul trăiește de azi pe mâine cântând pe străzile Londrei. Și cu banii câștigați greu își cumpără droguri fiindcă e dependent de ele. Pare că nu mai are nicio șansă. Moartea îi dă târcoale. Și când totul pare pierdut, apare Bob, un motan roșcat.  Și cei doi, James și Bob își schimbă viața reciproc. Se ajută unul pe celălalt, au grijă unul de celălalt și împreună reușesc să iasă la lumină.

James reușește să renunțe la droguri. Și mai mult. Tânărul e îndemnat să-și scrie povestea  și cei doi prieteni devin vedete. În anul 2016 s-a făcut și un film emoționant despre ei, intitulat ” O pisică a străzii numită Bob”. L-am văzut și vi-l recomand.

Dar revenind la carte, iată un fragment.”Înainte să apară Bob, fusesem o cauză pierdută, fără speranță. Ratasem incredibil de multe șanse. Probabil că eram teribil de norocos să fiu încă în viață, atât de mult abuzasem de corpul meu în vremurile cele mai negre. Faptul că acum puteam să apreciez și să mă bucur de un astfel de Crăciun era doar una din binecuvântările aduse de Bob în viața mea. Lucrul acesta făcea parte din darul mult mai mare pe care mi-l făcuse, probabil cel mai minunat pe care l-am primit vreodată. Bob îmi dăruise o nouă viață plină de fericire și speranță”, mărturisește James Bowen la finalul volumului “Un dar de la motanul Bob”.

Deși a apărut în colecția Junior, nu e o carte pentru copii mici. Însă adolescenților s-ar putea să le placă. Să le fie utilă. Și să fie un dar frumos pentru Crăciunul care se apropie.