Foto de  Jamie Taylor on Unsplash

Adriana Ștefan

Și iată-mă la sfârșit de vară, cu ochii pierduți într-o foaie albă de hârtie, întrebându-mă ce-ar fi de scris, oare, despre vacanța care tocmai s-a încheiat?

Sunt singură în casa silențioasă – copiii au plecat la școală – și  mă întreb ce amintiri de vacanță poartă cu ei, care dintre ele or fi  bune de povestit în curtea școlii?

Să fie cele din grădina bunicii? Grădina cea verde și primitoare, mirosind a iarbă verde proaspăt cosită și a gogoși calde presărate cu zahăr vanilat… cu leagănul din fundul curții care scârțâie la fiecare balansare… Și asta nu pentru că ar fi tare vechi, nicidecum, ci pentru că este felul lui de-a spune ʺbine-ați mai venit și pe la mine, dragii moșului!ʺ.

Să fie oare amintirile din excursia cu prietenii în vârf de munte? Excursie în care urcușul nu tocmai ușor le-a adus și veselie și oboseală, dar mai ales inegalabila bucurie de a se afla în mijlocul naturii.

Sau poate călătoria cu părinții? Prin lume cu rulota… hmm, ar suna destul de interesant. Zilele lungi de vară petrecute alături de doi părinți, un frate (respectiv o soră) și o casă pe roți.  Diminețile în care coborau din pat direct pe pista de biciclete a campingului sau cele în care aterizau pe plajă în pijama, fără să-i întrebe nimeni dacă, și cum, și de ce. Serile în care împărțeau spațiul de 6 metri pătrați cu alte trei persoane, aceleași timp de două săptămâni, o adevărată provocare. O călătorie de cunoaștere a felului de-a fi al unei familii ca întreg, dar și a fiecăruia dintre membrii săi.

Da, copiii mei au în tolbă niscaiva povești cu care să-și uimească prietenii în curtea școlii. Și mai au în tolbă, fiecare, experiențe care îi ajută să crească, să descopere lumea și, mai ales, să se descopere pe ei înșiși.

Zâmbesc de una singură: a fost o vacanță bună!

Mă corectez repede: a fost o vacanță minunată!

Zâmbesc din nou și mâzgălesc pe hârtie un gând: unde ești, vacanță?…