Oana Țepeș-Greuruș

Lansarea NOI povești a fost cum nu s-a mai pomenit. Duminică, la prânz, în mansarda Cărturești Verona n-aveai loc s-arunci un ac. Copii, părinți, bunici, cărți, culori și multe povești. Cum scaunele de la masa lungă și verde n-au fost destule, copiii și-au făcut loc, fără griji, până și pe covorul pufos. N-au avut niciun bai să deseneze stând pe burtă, ori să exploreze camera mergând târâș.

În loc de gong s-au întâmplat câteva microfonii. De bun augur, firește. Apoi, scriitoarea Adina Popescu a spart gheața iar copiii, invitații noștri speciali, au făcut cunoștință cu noi, echipa NOI povești. Adriana, Astrig, Cristina, Florentina, Monica și Oana. Ana și Emil au lipsit motivat.

Grupul NOI povești, de la stânga la dreapta: (jos) Adriana, Astrig, Oana, Florentina, Cristina, Monica și Adina (pe scaun)

“Dragi copii și părinți, pe NOI povești sunt povești proaspete, cu totul noi, abia scoase din cuptor. Nu o să le mai citiți în altă parte! Și-avem de gând să publicăm cât mai multe povești pentru copii, întâmplări care să ilustreze realitățiile de astăzi. Bineînțeles că și poveștile clasice au rolul lor, dar avem nevoie și de povești moderne în care să vă regăsiți voi, copiii. Vrem să formăm o comunitate, așteptăm povești de la voi și spijin din partea părinților și profesorilor”, Adina Popescu, scriitoare

Primele NOI povești s-au născut la întâiul atelier de literatură pentru copii, cu scriitoarea Adina Popescu, organizat în 2016 de Revista de povestiri. Iar cum bine a zis Astrig, Adina ne-a încurajat, a văzut în noi potențialul și iată-ne aici, într-un proiect on-line despre care o să povestim și nepoților.

Eric, 7 ani: “Ce e mai important decât un prieten? Să trăim!

Acestea fiind spuse, a început distracția. Ba am citit un fragment cu “Lupul Lupăilă”, s-au zis câteva vorbe despre “Bătrânele Nevăzute de nimeni”, ori s-au amestecat poveștile, sau ne-am mirat de peripețiile lui Omik, un fulg de nea special. Micuții au fost receptivi și ne-au făcut să râdem cu gura până la urechi de toate ideile năstrușnice care le-au trecut prin minte. Poate că nu știați că în zilele noastre o vrăjitoare ar trebui să se specializeze în organizarea unei cine romantice, ori o pisică intră ușor în casă prin ușa batantă și unui fulg de nea i-ar sta bine la Polul Sud iar Capra nu mai are trei, ci vreo șase iezi. Minunate au fost și desenele lor, culmea chiar personajele din NOI poveștile pe care le-au ascultat. Toți s-au îngrămădit lângă Adina Popescu  să-și prezinte lucrările. Ne-am ales cu amintiri pe cinste!

Desen de Eva Popescu

Desen de Erika Duță

Desen de Paula Anastasiu

Însă cel mai savuros moment al după-amiezii a fost dialogul dintre Monica Patriciu, autoare de NOI povești, și Eric, un puști grozav de 7 ani. Monica a realizat timp de două decenii emisiunea “Noapte bună, copii!” de la Radio România Actualități, așa că și rolul povestitorului i se potrivește mănușă, nu doar cel de scriitor. Monica l-a provocat pe Eric să facă o poveste pe loc. L-a ghidat și i-a pus întrebări ajutătoare. Firul narativ a plecat de la O pisică și un curcubeu. Dialogul a fost savuros iar Eric ne-a lăsat mască cu umorul lui și cu o mică filosofie de viață: “Ce e mai important decât un prieten? Să trăim!”

A fost tare frumos la lansarea NOI povești, mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi. Promitem să ne revedem curând!

O să închei cu ce-a spus Adriana Ștefan. Acesta e doar începutul. “Avem o grămadă de idei bune și inspirația cât casa”. Și, vorba Florentinei, “nu uitați să citiți povești”, NOI povești. “Cu ajutorul poveștilor ne întoarcem acolo de unde nu am plecat niciodată, ne întoarcem în copilărie”, cum frumos a subliniat și Cristina Trifan. Spor la citit NOI povești care te-ajută să crești!

Monica Patriciu și Eric, 7 ani