Miruna Alexandru

11 ani, Voluntari, Ilfov, 2018, “Little London” International Academy

Premiul“Cei mai aventuroși oameni de zăpadă”

Timp de milioane de ani, oamenii de zăpadă au căutat cel mai sigur şi răcoros loc unde să-şi petreacă vacanţa de vară.

Acum 3.200.000 de ani, pe vremea lui Australopithecus, ei au încercat să se adăpostească în peşteri, dar au fost goniţi cu bâte şi pietre de către nişte barbari păroşi şi fioroşi. Nici cu Homo neanderthalensis nu le-a mers, aşa că au intrat din nou în circuitul apei în natură.

În Antichitate au pus ochii pe nişte piramide şi s-au gândit că ar fi suficient de mari şi răcoroase. Au intrat în Marea Piramidă a lui Keops din Gizeh, dar au ieşit de acolo urlând pentru că s-au speriat de nişte mumii egoiste care voiau piramida doar pentru ele. Fugind ei prin nisipul fierbinte, s-au topit şi au reintrat în circuitul apei în natură.

Nici în Evul Mediu nu prea s-au descurcat să rămână întregi după terminarea iernii. Erau prea multe făclii, prea mulţi dragoni care scuipau foc şi prea multe arderi pe rug. De la atâta căldură, oamenii de zăpadă s-au tot micşorat şi până la urmă au reintrat în circuitul apei în natură.

Dar, oare, în Epoca Modernă au găsit locul acela răcoros dorit de ei? Când au dat iama prin bucătării cu scopul de a se ascunde în frigiderele proaspăt inventate, bucătăresele i-au gonit cu polonice şi sucitoare, apărându-şi teritoriul.

— Nu cedăm! Acela este locul pentru preţioasele noastre oale cu ciorbă! ţipau ele.

Cam aşa au stat lucrurile. După milioane de încercări prin Grădinile Suspendate ale Semiramidei, pe după butoaiele de vin ale lui Burebista şi prin catacombele de la Colosseum, pe la Polul Nord cel pustiu şi plin de urşi polari care voiau să le mănânce nasurile, o mare invenţie le-a dat speranţă. Dacă nu ar fi fost Gutenberg şi tiparul, n-ar fi găsit niciodată acel loc ideal.

Oamenii de zăpadă au descoperit până la urmă că cel mai sigur, răcoros şi distractiv loc pentru vacanţa de vară este imaginaţia copiilor care adoră cărţile, citesc şi ascultă multe poveşti. În Imaginopolis, oamenii de zăpadă sunt răsfăţaţi: fiecare are un norişor personal care produce nonstop fulgi zgribuliţi, toţi beau apă plată cu gheaţă, stau pe şezlonguri cu promoroacă şi nu au nicio grijă!

Ce frumos este în Imaginopolis!